Η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού ξεπερνά τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο Καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο Κέντρο Υγείας Anadolu, Καθηγητής Δρ. Şeref Kömü rcü, παρείχε πληροφορίες σχετικά με το θέμα προς τιμήν του Οκτωβρίου - Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού.
Οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 είναι σημαντικοί κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Επισημαίνοντας την ανάγκη για τακτικές ιατρικές εξετάσεις για τα άτομα με οικογενειακή ιστορία καρκίνου του μαστού ή του προστάτη, ο Καθηγητής Δρ. Şeref Kömürcü, Ειδικευμένος στην Ιατρική Ογκολογία στο Κέντρο Υγείας Anadolu, δήλωσε: "Εκτός από το BRCA, εξετάζονται και άλλα γονίδια κινδύνου, και τα άτομα με σημαντικό κίνδυνο μπορούν να συσταθούν για προφυλακτική διπλή μαστεκτομία ή ορμονική θεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του πάγκρεας και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συγγενικοί καρκίνοι. Ο κίνδυνος για αυτές τις ασθένειες ακολουθεί ο ένας τον άλλο. Εάν κάποιος έχει μία από αυτές τις ασθένειες, ο κίνδυνος μπορεί επίσης να είναι υψηλότερος".
Ένας στους οκτώ καρκίνους είναι καρκίνος του μαστού
Ο Καθηγητής Δρ. Şeref Kömürcü, σημειώνοντας ότι το 2020 ήταν γνωστό ότι υπήρχαν 19,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο, δήλωσε: "Ανάμεσα σε όλους τους καρκίνους, η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού έχει ξεπεράσει πλέον τον καρκίνο του πνεύμονα και έχει γίνει η πιο συνηθισμένη διάγνωση παγκοσμίως. Το 2020 αναφέρθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, πράγμα που δείχνει ότι ένας στους οκτώ διαγνωσμένους καρκίνους είναι καρκίνος του μαστού. Το 2020, ο καρκίνος του μαστού προκάλεσε 685.000 θανάτους. Αυτή η ασθένεια καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ανάμεσα στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού φέρει την ευθύνη για έναν στους τέσσερις καρκίνους και για έναν στους έξι θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο".
''Εναλλακτική μέθοδος στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού: Ανοσοθεραπεία''
Ο Καθηγητής Δρ. Şeref Kömürcü, επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα στοχευμένα φάρμακα στη θεραπεία του καρκίνου, δήλωσε: "Η χρήση της ανοσοθεραπείας και της στοχευμένης θεραπείας αυξάνεται διαρκώς. Εκτός από τις μακροχρόνιες μεθόδους όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, τώρα ο καρκίνος ελέγχεται για περισσότερο διάστημα με φάρμακα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, που ονομάζονται ανοσοθεραπεία. Μέσω αυτής της μεθόδου θεραπείας, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου για να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τα καρκινικά κύτταρα".
Ελληνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Greece News Agency