Συχνές Ερωτήσεις για τη Δίαιτα Χωρίς Γλουτένη
Η Ειδικός Διατροφής και Διατροφολόγος Cansu Kahraman εξηγεί πότε προτιμάται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Η Καχραμάν αναφέρεται στη νόσο του κοιλιακού και εξηγεί ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση νόσο που προκαλείται από την κατανάλωση πρωτεϊνών αποθήκευσης που επιστημονικά αναφέρονται ως πρωλαμίνες, ευρέως γνωστές ως γλουτένη. Η Ειδικός Διατροφής και Διατροφολόγος Cansu Kahraman δήλωσε: "Η νόσος του κοιλιακού είναι μια αυτοάνοση νόσο που προκαλείται στο λεπτό έντερο από την κατανάλωση γλουτένη, που βρίσκεται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του κοιλιακού είναι η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη διά την διάρκεια της ζωής. Αυτή η δ ίαιτα περιλαμβάνει την απόλυτη αφαίρεση των γευμάτων από σιτηρά που περιέχουν γλουτένη από τη διατροφή. Η προσεκτική διατροφή και η αποφυγή των γευμάτων που περιέχουν γλουτένη βοηθούν τους ασθενείς με νόσο του κοιλιακού να ελέγχουν τα συμπτώματα και να συμβάλουν στην ανάρρωση των εντέρων".
Ανοχή του γλουτένη
Η Καχραμάν εξήγησε ότι η ευαισθησία ή η ανοχή του γλουτένη μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που δεν έχουν νόσο του κοιλιακού, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα όταν καταναλώνουν γεύματα που περιέχουν γλουτένη. Δήλωσε: "Αυτά τα άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά, φουσκωμένη κοιλιά, διάρροια και ναυτία κατά την κατανάλωση γλουτένη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου του κοιλιακού, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο".
Η Καχραμάν ανέφερε επίσης ότι η Δερματίτιδα Χερπετιφόρμε είναι μια δερματική διαταραχή που σχετίζεται στενά με τη νόσο του κοιλιακού. Σε αυτήν τη σπάνια κατάσταση, μια ανοσολογική αντίδραση στο γλουτένη στο σώμα προκαλεί φουσκολόγα και έντονο κνησμό στο δέρμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς η αφαίρεση του γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των δερματικών συμπτωμάτων και στην ανάρρωση των φουσκολόγων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυτήν τη δίαιτα υπό την ιατρική επίβλεψη και να είστε υπομονετικοί για να επιτύχετε επιτυχείς αποτελέσματα, καθώς η ανάρρωση του δέρματος μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο".
Η Ειδικός Διατροφής και Διατροφολόγος Cansu Kahraman ανέφερε επίσης άλλες καταστάσεις:
Σύνδρομο Ευερεθιστικού Εντέρου (IBS), ευαισθησία στο γλουτένη εκτός από τη νόσο του κοιλιακού και δίαιτα χωρίς γλουτένη για υγιή άτομα".
Ελληνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Greece News Agency