UNCTAD: Η απειλή δασμών των ΗΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο
Νέα Υόρκη, 6 Δεκεμβρίου (Hibya) – Η Έκθεση Ενημέρωσης Παγκόσμιου Εμπορίου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) ανέφερε ότι «ακόμη και η απλή απειλή δασμών από τις ΗΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα, αποδυναμώνοντας το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη».
Η έκθεση υπογράμμισε ότι ενώ το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε τροχιά να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, οι χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και υψηλούς δασμούς είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις αλλαγές πολιτικής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 3,3% οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 7% του εμπορίου υπηρεσιών, που συνέβαλε 500 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική ανάπτυξη. Το εμπόριο αγαθών σημείωσε φέτος βραδύτερη ανάπτυξη κατά 2%, παραμένοντας κάτω από την κορυφή του 2022.
Η έκθεση ανέφερε: «Τα μέτρα δασμών των ΗΠΑ ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν αντίποινα και αλυσιδωτές επιπτώσεις, επηρεάζοντας βιομηχανίες και οικονομίες σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμη και η απειλή δασμών δημιουργεί αβεβαιότητα, αποδυναμώνοντας το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.»
Πρόσθεσε επίσης: «Οι χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες στις αλλαγές της πολιτικής των ΗΠΑ πιθανώς περιλαμβάνουν αυτές με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και υψηλότερους δασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εμπόριο αγαθών του 2023, αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν την Κίνα (περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια πλεόνασμα), την Ινδία (45 δισεκατομμύρια δολάρια), την Ευρωπαϊκή Ένωση (205 δισεκατομμύρια δολάρια) και το Βιετνάμ (105 δισεκατομμύρια δολάρια).
Άλλες χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως ο Καναδάς (70 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (70 δισεκατομμύρια δολάρια), το Μεξικό (150 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Δημοκρατία της Κορέας (50 δισεκατομμύρια δολάρια), μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν κινδύνους, παρά την εφαρμογή σχετικά χαμηλών δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ ή τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τη χώρα.»
«Η αβεβαιότητα γύρω από την αξία του δολαρίου και τις μακροοικονομικές αλλαγές των ΗΠΑ εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.»
Ελληνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Greece News Agency